Gastronomski dogadjaj Kovin

 

U Kovinu održan drugi gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”

U čast slovenačke gastronomije

U petak 11. oktobra u kovinskoj srednjoj stručnoj školi “Vasa Pelagić” održan je drugi gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Učenici iz srednjih škola ugostiteljskih smerova iz Kovina, Pančeva i slovenačkog Ptuja, uz mentorstvo profesora imali su zahtevan zadatak da spreme jela po slovenačkim recepturama. Ovogodišnji radni zadatak je bio spremanje menija iz slovenačke regije Gorenjska, na kome se nalazilo kranjska kobasica sa pečenim krompirom na gorenjski način, mešana salata od dve vrste kupusa i crvenim pasuljem na gorenjski način i palačinke sa nadevom od mleka, meda, oraha, meda i vanile.

U spremanju menija učestvovalo je dvadesetak učenika i profesora, dok je jedan broj učenika, koji u kovinskoj školi pohađaju smer usluživanja, bio angažovan prilikom serviranja. Na zajedničkom ručku je bilo šezdesetak gostiju iz Slovenije, kovinske Opštinske uprave, kovinskih osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnika javnog i kulturnog života, zajedno sa predstavnicima slovenačkih udruženja iz Pančeva, Beograda, Zrenjanina, Vršca i Smedereva. Goste je u ime domaćina pozdravila Vesna Pavlović Kirilov, direktorka škole „Vasa Pelagić” koja je prisutnima predstavila školu i aktivnosti koje se sprovode danas. Ona je istakla da je ovo zanimljiv događaj koji za njene đake i profesore ima veliki značaj, naročito na polju razmene iskustava iz prosvetnog rada. Poseban gost na događaju bila je dr Milena Spremo, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije koja je ujedno predavačica na tečaju za slovenački jezik sa elementima kulture, koji se već treću godinu održava u Kovinu. Ona je zahvalila na toplom prijemu i gostoprimstvu, a pritom je objasnila značaj organizovanja ovakvih manifestacija za prezentovanje slovenačke kulture i tradicije. Tom prilikom istakla je da će pored „Prešernovog dana” ovo biti još jedna tradicionalna manifestacija koja će u Kovinu okupljati pored Slovenaca i sve ostale ljude koji vole Sloveniju i njenu gastronomiju.

Prema rečima Josipa Vebera, predsednika Udruženja Slovenaca „Logarska dolina” iz Pančeva i glavnog organizatora, cela manifestacija je prošla u predivnoj atmosferi u kojoj je najbitnija stvar bila druženje članova i gostiju uz upoznavanje slovenačke gastronomske tradicije.

Na kraju manifestacije profesori iz Biotehničke škole u Ptuju su pozvali kovinske profesore da ih krajem oktobra posete i budu njihovi domaćini u Sloveniji što su oni sa zadovoljstvom i prihvatili.

Organizaciju manifestacije „Naši slovenački specijaliteti” pomogla je Opština Kovin, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije kao i Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane.

20191011_110935 20191011_111009 20191011_144926 20191011_144939 20191011_152531

Објављено у Uncategorized