Gostovanje slovenačke lutkarske predstave

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA  gostuje sa predstavom Romeo i Julija koja će biti izvedena u nedelju 10 juna u 17 časova u Pozorištu Boško Buha.

10 TIBA FESTIVALA (Internacionalni festival pozorišta za decu i mlade)  održava se u Beogradu od 6-11 juna 2012

Više inf. o samom festivalu na www.tibafestival.com

 

Romeo i Julija
Koprodukcija Lutkovnog gledališča Ljubljana i Gledališča Koper , Slovenija
 ROMEO I JULIJA, po motivima Viljema Šekspira
režija i scenografija : Jaka Ivanc
adaptacija i dramaturgija : Andrej Jaklič
dizajn lutaka: Miha Knific
kostimograf: Tina Bonča
muzika: Davor Herceg
asistent režije: Yulia Roschina
asistent režije animacije: Brane Vižintin
urednik : Barbara Rogelj
majstor svetla : Božidar Miler, Danilo Korelec
igraju: Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Brane Vižintin, Miha Arh, Gašper Malnar, Asja Kahrimanović, Sonja Kononenko, Maja Kunšič, Jernej Slapernik, Karel Brišnik
music performed by: Žiga Kožar, Goran Rukavina, Miha Hawlina, Jaka Hawlina, Davor Herceg
trajanje : 65 min, uzrast : 15+

 

O predstavi
 Savremena adaptacija Šekspirove tragedije daje nam predstavu koja uspeva da očuva sve osnovne elemente originala: proučava sile privlačenja i prkosi gravitaciji. Prepirke, svađe i (ne)harmonično pevanje na urbanom jeziku. O ljubavi, vernosti i beznađu.
 “Scenska adaptacija je uspešna u premošćavanju razlika, ostaje dosledna Šekspirovim osnovnim okvirima, a posebnost teksta se odnosi na slojeviti prikaz ironije, zadirkivanja, čak i nesvakidašnje dodatke dijalozima i situacijama. Jezik je urban, prepoznatljiv, jednostavan, nije dosadan ni zamoran. /…/ Događaji, prozračno uokvireni melodičnim pesmama, stalno su u pokretu i dostižu bistre komične efekte, i upravo to je možda razlog što se, u trenutku udara osude, dok gledamo nepomična tela dve (zaljubljene) lutke, atmosfera prolaznosti i sudbine useca još dublje. /…/ Više nego idealan izazov za odrastuću publiku.” (Delo, 31. maj 2011. godine)
 Lutkovno gledališče Ljubljana
 Lutkovno gledališče Ljubljana je osnovno slovenačko pozorište za lutkarske predstave i pozorišne predstave za decu i mlade. Pozorište radi na 6 lokacija i predstavi 10 novih produkcija po sezoni, sa više od 700 izvođenja tokom godine – među kojim je i veliki broj izvođenja na turnejama, a takođe organizuje i 2 bijenala (po jedan svake godine). Nedavno smo otpočeli nove programe kulturne edukacije za mlade – tragamo za inventivnim pristupima koji će se dopasti mladoj publici. Jedan od naših ciljeva je da podstaknemo razmišljanje kod različitih uzrasta i da obrazujemo starije – da marionete nisu samo za decu. Naš cilj je da privučemo publiku koju možemo opisati kao rupu u pozorišnoj statistici – tinejdžere.

Објављено у Uncategorized