Na novom putu sa starim prijateljima

 

Ambasador Slovenije u Republici Srbiji Vladimir Gasparič sa saradnicima posetio je 8. decembra Požarevac i Kostolac. Goste je najpre u Gradskom zdanju primio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, kojom prilikom je izražena saglasnost da postoji prostor da se dodatno unapredi veza Slovenije i Srbije i da je u obostranom interesu jačanje saradnje u ekonomskom, kulturnom i društvenom smislu.

Slovenski ambasador istakao je da je Srbija veoma značajan ekonomski partner za Sloveniju o čemu svedoči podatak da robna razmena između dve zemlje svake godine ide uzlaznom putanjom. On je takođe rekao da u Srbiji posluje 1.500 slovenačkih preduzeća koja zapošljavaju 30.000 ljudi i da je obim investiranja Slovenije u Srbiji na nivou od 1,2 milijarde evra.

Srbija je za Sloveniju druga destinacija po investicijama, odmah posle Hrvatske i mi pružamo Srbiji podršku u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Vrlo je značajno da prihvatate reforme koje su bliske EU, jer na taj način svoju državu činite organizovanijom, uspešnijom i bližoj evropskim vrednostima. Po broju naših stručnjaka, koji dolaze u Srbiju da pomognu u sporovođenju reformi i pisanju novih zakona, Slovenija se nalazi na trećem mestu i to je veoma konkretan doprinos vašoj ambiciji da u narednom periodu postanete članica EU. Izuzetno je značajno da održavamo kontakte sa građanima Srbije i Slovencima koji žive u Srbiji. U Srbiji ima 16 slovenačkih društava, koja su vrlo aktivna kroz razne sekcije i preko njih održavaju slovenački duh i kulturu, što je za nas veoma bitno. Odnosiizmeđu dve zemlje su odlični, imali smo pre mesec dana zajedničku sednicu obe vlade, održan je poslovni forum kome je prisustvovalo 150 privrednika i zaključak je bio da su potencijali ogromni i da treba raditi dalje, kazao jeambasador Gasparič.

PONOSNI NA SUGRAĐANE SLOVENAČKOG POREKLA

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je istakao da je ponosan na sugrađane slovenačkog porekla, koji doprinose dobrobiti lokalne zajednice, a mnogi od njih obavljaju i važne funkcije u Požarevcu i Kostolcu i time su, zapravo, najbolji ambasadori zemlje svojih predaka.

Rado se prisećam septembra 2014. godine, kada sam imao prilike da prisustvujem početku rada škole slovenačkog jezika u Kostolcu, zajedno sa tadašnjim ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji Francom Butom i nadbiskupom beogradske nadbiskupije StanislavomHočevarom. Tada smo se uverili koliko su zapravo veze sa ovim podnebljem jake, zahvaljujući ljudima koji vredno rade za svoj Požarevac i Kostolac, ali čuvaju sećanje i održavaju veze sa državom u kojoj su rođeni njihovi dedovi. Tada, na svečanom skupu u Kostolcu okupili su se brojni potomci slovenačkih predaka, koji su se u tom mestu naseljavali još od 1913. godine, pretežno kao kvalifikovana radna snaga u ondašnjim rudnicima. Danas u Kostolcu od oko 10 hiljada stanovnika, slovenačka zajednica broji nešto više od 250 žitelja. Svi oni, ali i mnogobrojno ostalo lokalno stanovništvo aktivno učestvuju u Društvu slovenačko – srpskog prijateljstva u Kostolcu. Time se jačaju veze Slovenije i Srbije u kulturnom, društvenom i ekonomskom smislu. Vaša poseta u svemu ovome je značajan podsticaj, rekao je Spasović.

SLOVENAČKI JEZIK U KOSTOLCU

Predsednik Udruženja Slovenaca u Kostolcu Saša Radić podsetio je da je Udruženje osnovano pre tri godine kao ogranak Društva Slovenaca „Sava“ iz Beograda.

U Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Kostolcu se već tri godine svakog utorka uči slovenački jezik. Nastavu, koja je za građane besplatna, finansira Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta Republike Slovenije. Zahvaljujući Ambasadi Slovenije donirano je oko 450 hiljada dinara za kupovinu novih klupa, stolica, tabli i ostale školske opreme OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“ u Maljurevcu, posle majskih poplava 2014. godine. Udruženje Slovenaca ima izuzetnu saradnju sa Ambasadom Slovenije, Nacioalnim savetom slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i sa Slovenačkim poslovnim klubom. Nastojimo da na taj način doprinesemo kako jačim kulturnim, tako i privrednim vezama između Slovenije, Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, naglasio je Radić.

U istom prijateljskom tonu nastavljeni su razgovori u Kostolcu, gde je ambasadora Slovenije primio predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić sa saradnicima. Tom prilikom Savić je izrazio nadu da će se kvalitetna i intenzivna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Nadam se da ću ubuduće imati više prilike da dolazim u Požarevac i Kostolac i da češće budem u društvu Slovenaca sa ovog područja, sve u interesu jačanja obostrane saradnje, rekao je Gasparič u Kostolcu.

U nastavku druženja konzul Ambasade Republike Slovenije MihaVilar odgovarao je na pitanja građana slovenačkog porekla, koja su se odnosila na rad Konzulata Slovenije. Zatim je u Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ ambasador Slovenije održao predavanje na tem: „Srbija i Evropska unija“

1-2

2

3

4

Објављено у Uncategorized