Raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

 

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički potpisala je Odluku o raspisivanju izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina i time, na osnovu privremenog zaklјučenja Posebnog biračkog spiska, donela rešenje koje nacionalne manjine su ispunile uslove za izlazak na neposredne izbore, a koje će birati svoj nacionalni savet putem elektorske skupštine.
Na direktne izbore idu 17 nacionalnih manjina, a na izborima putem elektorske skupštine za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biraće se nacionalni saveti polјske, makedonske, crnogorske i hrvatske nacionalne manjine.
„Veliko nam je zadovolјstvo i zbog toga smo do zadnjeg časa pomerali zaklјučivanje biračkih spiskova da je romska nacionalna manjina uspela da zadovolјi uslov da ima više od 40 odsto upisanih birača u odnosu na broj onih koji su se izjasnili kao Romi na poslednjem popisu. U birački spisak upisan je 59.051 Rom“, rekla je Kori Udovički.
Ministarstvo podseća da je datum održavanja izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u nedelјu, 26. oktobra 2014.godine.
Nacionalni saveti nacionalnih manjina su ustavna kategorija i instrument kulturne autonomije nacionalnih manjina. Prema Ustavu Srbije, pripadnici nacionalnih manjina, radi ostvarivanja prava u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma mogu izabrati nacionalne savete

 

http://www.mduls.gov.rs/latinica/aktivnosti-saopstenja.php#a58

Posted in Uncategorized.