Poseta udruženju Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina“ u Pančevu 22.03.2014.

 

U subotu 22. marta predstavnici POU Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji posetili su Udruženje Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina“ u Pančevu. Nacionalni savet predstavljali su Željko Kljun predsednik privremenog organa upravljanja i Vida Popović sekretar. Predstavnici nacionalnog saveta upoznali su članove udruženja sa radom i aktivnostima saveta u dosadašnjem periodu, a predstavljen je i plan rada za ovu godinu. Predsednik Udruženja „Logarska Dolina“ Josip Veber upoznao je predstavnike saveta o dosadašnjem radu i aktivnostima koje je ovo mlado društvo imalo u proteklih godinu i po dana od kada je počelo sa radom. Nakon toga članovi udruženja su se predstavili predstavnicima saveta gde su ih u kratkim crtama upoznali o svom poreklu i vremenu koje su sa svojim porodicama proveli na ovim prostorima. Na sastanku je bilo reči i o knjizi o Slovencima u Južnom Banatu koja uskoro treba da izađe iz štampe, a čije štampanje će sufinansirati Nacionalni savet.

Ovu posetu upotpunili su i gosti iz Trebnja na Dolenjskem, Alojzij Kastelič-župan, Patricija Pavlič direktorka galerije samorastnikov iz Trebnja, Andrejka Vabič-Nose kustos galerije i Stanislav Novak samouki vajar iz Trebnja. Oni su dan ranije bili u Kovačici na otvaranju izložbe umetnika iz Trebnja, pa su na poziv članova udruženja prilikom proputovanja kroz Pančevo svratili da obiđu slovenačko društvo iz Pančeva.

U srdačnom razgovoru gosti iz Slovenije su upoznati sa radom Nacionalnog saveta kao i sa radom društva Slovenaca u Pančevu. Dogovoreno je da se uskoro u Trebnju organizuje sastanak kako bi se uspostavila saradnja slovenačkog društva na polju kulture i prosvete. Predstavnicima Trebnja je predočena inicijativa da se dve osnovne škole, po jedna iz Trebnja i Kovačice zbratime i time proširi saradnja koja postoji na polju kulture.

 

Veber Josip

predsednik Udruženje Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina“ u Pančevu

 

 

Објављено у Uncategorized