43. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u solo pevanju

43 Međunarodno takmičenje Muzičke omladine počelo je  izvlačenjem takmičarskih brojeva. U narednim danima u disciplini solo pevanje nadmetaće se 36 mladih umetnika iz devet zemalja.

Od 45 prijavljenih kandidata odabrano je 36 solo pevača iz Koreje, Ukrajine, Rusije, Italije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije, a takmičenje će se kao i prethodnih godina odvijati u tri etape.

Prva etapa održava se od 21. do 23. marta, a druga 24. i 25. marta u Kolarčevoj zadužbini. Takmičari će nastupiti uz klavirsku pratnju Milice Ilić i Milivoja Veljića.

Finale je zakazano za 27. i 28. mart, kada će se najbolji učesnici predstaviti u pratnji Orkestra Beogradske opere, pod upravom Savića.

Gala koncert i dodela nagrada biće u Narodnom pozorištu 29. marta, takođe uz učešće Orkestra Beogradskeopere.

Međunarodnim žirijem predsedavaće Kang Liang Peng (Kina), a članovi su eminentni umetnici: Olivera Miljaković (Austrija), Valeri Ševalije (Francuska), Piter Robinson (Engleska), Radmila Bakočević (Srbija), Katarina Jovanović (Srbija) i Durlovski.

Takmičari, koji se plasiraju u drugu etapu, po tradiciji imaju zadate kompozicije srpskih autora i ove godine to su tehnički zahtevna dela: „Pesma orla“ Miloja Milojevića za sopran, „Dodir“ Mirjane Živković (mecosopran), „Elegija“ Stevana Hristića (tenor) i „Jututunska narodna pesma“ Nikole Hercigonje (bariton/bas).

Biće dodeljene po tri nagrade za muški i ženski glas: prva nagrada iznosi 200.000 dinara, druga 150.000, a treća 100.000 dinara.

Najuspešnijem finalisti na osnovu glasova publike biće dodeljena Nagrada Kolarčeve zadužbine, za najbolja izvođenja zadatih kompozicija dve Nagrade opštine Stari Grad.

Najbolja vokalna solistkinja dobiće priliku da nastupi u Sloveniji, dok će se najbolji solista predstaviti u Hrvatskoj

http://www.pressonline.rs/zabava/kultura/266378/pocinje-43-medjunarodno-takmicenje-muzicke-omladine.html

Објављено у Uncategorized