Izlozba ‘Slikamo Sloveniju’

Poštovani,

Pozivamo vas na svečano otvaranje završne izložbe radionice crtanja i slikanja
‘Slikamo Sloveniju’  koja će se održati u sredu, 21. maja 2014.,

u prostorijama Nacionalnog saveta, Terazije  3/IX,  sa početkom u 18h.

Izlažu :

Nuša Gerden
Fani Mitrović
Neva Milovanović
Ana Trifković
Teodora Gligorijević

U okviru  otvaranja je projekcija koja paraleno sa izložbom pokazuje i ukratko obrazlaže pedagoški i kreativni put kojim se odvijao rad u toku protekla četiri meseca.

Projekat i radionicu su osmislili i vodili Marija Vauda i Nikola Pilipović.

Radionicu je finansirao  POU Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine.

Dobro došli!

Projekat   Slikamo Sloveniju  je osmišljen da sažme i formalizuje nekoliko nivoa plastičke – likovne  imaginacije. Polaznice ovog  vremenski sažetog  izleta u povesna i aktuelna duhovna i materijalna prostranstva likovne umetnosti  imale su zadatak da nacrtaju ili naslikaju izabrane motive koji su specifični za Republiku Sloveniju. Počeli smo zajedničkim vežbama opažanja.Simultano smo uspostavlljali odgovarajuću terminologiju vezanu za likovnu umetnost da bi poniranje u složenost  i specifičnost  likovnog jezika i vizuelne kulture postajalo bogatije i efikasnije, da bi se osvestila distinkcija između ukusa i discipline vizuelnog znanja. Rad na tehnologiji gledanja sa razumevanjem specifičnosti likovnih karakteristika izabranih ‘originala’-predložaka , uvođenje  pojmova  koji će biti temelj daljeg razgovora o vizuelnom do sublimiranja neizbežnih pitanja

( na primer o odnosu ‘originala’ i  ‘kopije ‘ kojoj smo mi pretpostavili  termin ‘interpretacija’)  obeležio je ovaj ubrzani hod kroz vekovnu enigmu i pitanja  prepleta između refleksije ,pa tako i vizuelne refleksije  i mesta porekla. Rezultat  tog rada su osobenih pet opusa Nuše Gerdan, Fani Mitrović, Neve Milovanović, Ane Trifković i Teodore Gligorijević,saobraznih dužini i intenzitetu zajedničkog otkrivalačkog rada u okviru Projekta.Svojim re-interpretacijama slika i reči iz slovenačke kulturne baštine (narodni vez, reč MIDVA,slovenačka srednjevekovna, romantičarska i impresionistička likovna dela i poezija) učesnice radionice  ‘Slikamo Sloveniju’ su uspevale da stvore samosvojna umetnička dela. Ponavljanja kroz reinterpretaciju su i jaki mehanizmi pamćenja.Tako je ‘originalima’ koje smo odabrali kao signifikantne predstave slovenačke kulturne istorije (Sejalec Ivana Grohara, Pogled na Bohinj Antona Karingera, Nadangel Gabriel s svitkom, srednjeveška freska iz okoli 1450–1460,Cerkev sv. Petra v Vrhu nad Želimljami…) svaka od učesnica dodavala  svoje vreme, svoje telo i specifičnu ’auru’. Sada su ta pojedinačna i zajednička radna iskustva i iskušenja pohranjena  i  kao emotivna riznica i dokument  o internacionalnom ,interkulturnom  i ljudskom dijalogu koji se odvijao jednom nedeljno,u toku četiri meseca, ovde, u prostorijama  Nacionalnog Saveta slovenačke nacionalne manjine i Društva Slovenaca  Sava u Beogradu.Delili smo i delimo  radost  u ponavljajućem otkriću da kroz ljubav i disciplinu stvaralačka iskra jeste u svakom od nas.

 

Marija Vauda i Nikola Pilipović

Projekat Radionica časova crtanja i slikanja Slikamo Sloveniju finansirao je POU Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine

 

 

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

 

 

PREPORUKA PROJEKTA  ‘SLIKAMO SLOVENIJU’

 

 

Predloženi  projekat ‘Slikamo Sloveniju’ koji su osmislili umetnici Marija Vauda i Nikola Pilipović  umnogome nadmašuje ekspertske umetničke zamisli i istraživanja. Njihova studijski razložna analiza teritorije, pitanja opažanja, nasleđa prirodnih i kulturnih, kao i istorijskih slojeva južnoslovenske Republike Slovenije prerasta u ostvarenje sa retko značajnim kulturološkim doprinosom i obrazovnom inovacijom. Taj pravac je jednako stecište otvorenih i budućih povezivanja u regionu, gde polaznici  kursa, deca i omladina, kao  i ostali mogu da uđu u produktivnu oblast vlastitih zamisli i shvatanja, kao i ukupnih razumevanja poimanja slovenačkih specifičnosti i veza sa srpskim nasleđem kao i dolazećim vremenom.

Izuzetna i edukativno pročišćena obrada svih etapa ovog kursa proistekla  je od profesionalnih umetnika M.Vaude i N. Pilipovića čija su samostalna ali i zajednička izlaganja i godine provedene u umetničkom pozvu doprinos produktivnog pravca projekta. Jer, izražajno opravdanje njihovog vrhunskog profesionalnog mesta u kulturi Srbije u poslednjih više od dvadeset pet godina, ispoljeno na nastupima internacionalnog raspona i  refleksivne kreativnosti.

Svesrdno preporučujem njihov metodičan kurs ‘Slikamo Sloveniju’ kao nepobitan društveni doprinos u svim sferama javnog života u Srbiji, kao i u budućim republičkim vezama i, opšte uzev, u  međunarodnim saradnjama.

 

 

 

prof.dr Nikola Šuica

 

Fakultet likovnih umetnosti (FLU)

Univerzitet umetnosti u Beogradu

Šef Odseka za Teorijske predmete FLU

Објављено у Uncategorized