Obuka za predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina na temu obrazovanja, Ečka 26. april 2016. godine

 

Misija OEBS u Srbiji je 26. aprila 2016. godine u Ečkoj organizovala obuku za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina na temu obrazovanja. Obuci je u ime Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine prisustvovao Saša Verbič, predsednik.

Obuka se je sprovodila u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina ili osobe koje se unutar saveta bave pitanjima iz oblasti obrazovanja, bilu su pozvani, da učestvuju na obuci, gde su bila iznesena sva pitanja, koja se tiče obrazovanja i obrazovanja nacionalnih manjina na manjinskim jezicima.

Posle uvodnih napomena reč je preuzela Jasminka Peruničić Allen iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je predstavila nadležnosti i aktivnosti  svog Ministarstva u oblasti obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina i iskustva saradnje ministarstva i saveta nacionalnih manjina i opisala ulogu nacionalnih saveta nacionalnih manjina u obrazovanju. U daljem izlaganju je iznela uslove za postizanje kvaliteta nastave: dostupnost kadrova za nastavu na jezicima nacionalnih manjina i obuke nastavnika u cilju postizanja kvaliteta nastave. Takođe je bilo reči o udžbenicima za predmet maternji jezik sa elementima nacionalne kulture i Zakonu o udžbenicima.

Posle izlaganja otvorena je bila radna sesija i diskusija o glavnim izazovima, problemima i poteškoćama nacionalnih saveta nacionalnih manjina u rešavanju pitanja u oblasti obrazovanja i iskustva u saradnji sa nadležnim ustanovama.

U drugoj radnoj sesiji govorila je Aleksandra Begović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja o procesu izrade nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje i takođe u ulozi Zavoda u procesu odobravanja udžbenika i saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih  manjina.

Објављено у Uncategorized