Povelja „Zlatan Vauda“

Obaveštavamo Vas da je na inicijativu Aleksandra Lazovića, direktora ‘Prijatelji dece Beograda’ ustanovljena

POVELJA ‘ZLATAN VAUDA’

koja će se uručivati deci za muzičko stvaralaštvo. Dizajn za povelju poveren je kompozitorovoj ćerki, akademskoj slikarki i istaknutoj članici Društva Slovenaca „Sava“, Mariji Vaudi.

DEMUS u Dečjem kulturnom centru
U Dečjem kulturnom centru Beograd je počela manifestacija DEMUS-Dečje muzičke svečanosti.Gotovo devedeset učenika iz više od dvadeset osnovnih škola nadmetalo se u četiri starosne kategorije nastupajući kao solisti i kao mali vokalni sastavi.Od ove godine,kako je najavio Božidar Pešev,predsednik izvršnog odbora manifestacije,uvedena je nagrada ‘Zlatan Vauda’ za najboljeg solo pevača,bez obzira na starosnu kategoriju.Takmičare će ocenjivati žiri u sastavu:Vesna Šouc,Nenad Nenić,Snežana Despotović,Miroslava Petrov i Mirjana Miličić-Prokić.DEMUS se nastavlja u petak 21.marta,dok je treći,završni koncert zakazan za ponedeljak 31.marta.

Vir: Politika,sreda 19.mart 2014,str 17

SOLO PEVAČI I MALI VOKALNI SASTAVI
Na gradskom, takmičarskom koncertu solo pevača «Zlatna sirena» i mali vokalni sastavi, u žanru stari majstori, klasična ili savremena solo pesma i žanru starogradska pesma nastupilo je 115 takmičara iz osnovnih škola Beograda.
Organizatori programa bili su Prijatelji dece Beograda i Dečji kulturni centar Beograda, u čijem prostor je, 18. marta 2014. godine, realizovan koncert.
Nastupe učesnika vrednovo je žiri u sastavu: Vesna Šouc, profesor Fakulteta muzičke umetnosti i dirigent, Snežana Despotović, profesor muzike i diregent Dečjeg hora RTS-a, Nenad Nenić, profesor solo pevanja, Miroslava Petrov, profesor muzike i savetnik Ministarstva prosvete Republike Srbije i Mirjana Miličić Prokić, profesor muzike i muzički urednik DEMUS-a.
Učesnici takmičenja osvojili su više prvih, drugih i trećih nagrada.
Specijalnu nagradu za osvojeno prvo mesto i Povelju „Zlatan Vauda“, u žanru stari majstori, klasična ili savremena solo pesma, osvojila je Natalija Tatić, 6. razred, OŠ „Karađorđe“ za interpretaciju kompozicije „Ružica u gaju, kompozitora Franca Šuberta. Ovu nagradu ustanovili su, od ove godine, Prijatelji dece Beograda u znak poštovanja ličnosti i dela Zlatana Vaude i neizbrisivog traga koji je ostavio u muzičkoj kulturi za decu Beograda i Srbije.

Vir: Prijatelji dece Beograda

Објављено у Uncategorized