POZIV – SLOVENIJA U RUMI

Centralna manifestacija „Prešerenov dan“ u Srbiji, u čast najvećeg slovenačkog pesnika, ove godine će se održati u Rumi. Program će se održati u petak, 10. februara u velikoj sali Kulturnog centra u Rumi od 18 časova. U okviru manifestacije pripremljen je bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program, u kome će učestvovati, horovi, orkestri, tamburaši, recitatori, baletske, igračke izvodbe i učestvo će uzeti i deca sa posebnim potrebama, a sve ovo biće propraćeno i video projekcijom. Manifestaciju organizuju Udruženje Slovenaca „Emona“ iz Rume i „Kredarica“ iz Novog Sada, zajedno sa Turističkom organizacijom opštine Ruma. „Prešernov dan“ svečano će otvoriti njegova ekselencija, ambasador Slovenije u Beogradu, gospodin Franc But. Nakon kulturno-umetničkog programa biće pripremljen koktel u velikom holu Kulturnog centra.

 

 

Franc Prešeren je živeo u prvoj polovini devetnaestog veka, a važi za najvećeg slovenačkog pesnika. Deo njegove poeme „Zdravljica“ je slovenačka himna. O veličini ovog pesnika govori i činjenica da je dan njegove smrti, 8. februar proglašen za nacionalni praznik. Sve u čast velikom slovenačkom pesniku, poznatom i po Sonetnom vencu.

Ovo nije prvi put da se slovenačka kulturna društva pojave u Rumi. Tako je bilo u više navrata na brojnim kulturnim manifestacijama, a poslednja od njih je bio i Festival tamburaških orkestara Srbije.

Pozivamo Vas sve da dođete i da nam se pridružite na ovoj manifestaciji

Објављено у Uncategorized