Prijem povodom Dana državnosti Republike Slovenije u Beogradu

 

U ponedeljak 22. juna u beogradskom hotelu „Metropol“, Ambasada Republike Slovenije u Beogradu organizovala je prijem povodom Dana državnosti Republike Slovenije. Domaćin prijema bila je Mateja Norčić Štamcar, otpravnik poslova ambasade sa saradnicima. Prijemu su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, diplomatskog kora, slovenačkih društava, verskih zajednica, kao i veliki broj privrednika iz čitave Srbije.

Nakon intoniranja slovenačke himne „Zdravljica“ i srpske himne „Bože pravde“, u interpretaciji predstavnika vojnog orkestra iz Slovenije, prisutnima se obratila Mateja Norčič Štamcar, koja je posebno istakla da slovenački i srpski narod neguju dugogodišnje prijateljstvo i saradnju u raznim kulturnim i privrednim oblastima.  Ona je posebno naglasila da je jedan od tih primera i činjenica da je slovenački kompozitor Davorin Jenko, inače osvedočeni prijatelj srpskog naroda,  bio kompozitor srpske himne „Bože pravde“, nastale još davne 1872. godine.

Na kraju pozdravnog govora Norčič Štamcar je istakla da je Slovenija zemlja brojnih prirodnih lepota, vrednih ljudi i mnogih potencijala. Slovenija je uvek bila otvorena za sve dobronamerne ljude i prijatelje, a naročito za one koji svojim novim idejama mogu doprineti još boljem, lepšem i skladnijem životu.

1

2 3 4

Објављено у Uncategorized