Sastanak predstavnika nacionalnih saveta sa delegacijom Evropskog parlamenta

Dana 24.09.2015. godine je na poziv delegacije Odbora za ljudska prava Evropskog parlamenta održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina u prostorijama Delegacije Evropske unije u Srbiji. Sastanku je ispred Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine prisustvovao Saša Verbič, predsednik.

 

Predsednica Koordinacije nacionalnih saveta, Ana Tomanova, je govorila u ime svih nacionalnih saveta i iznela detalje o radu radionica u Kovačici, gde su predstavnici nacionalnih saveta učestvovali u izradi predloga Akcionog plana za poglavlja 23 i 24, vezano za ljudska i manjinska prava. Mišljenje Koordinacije je, da nije uspostavljen potreban partnerski odnos sa organima države i da se predlozi Koordinacije, koji su bili načinjeni na pomenutim radionicama, ne unose adekvatno u nacrt Akcionog plana.

 

Pojedini predstavnici nacionalnih saveta su izneli i posebnosti svojih nacionalnih zajednica. Delegati Evropskog parlamenta su saslušali predstavnike nacionalnih saveta i dali komentar, da slična problematika postoji u zemljama regiona i u pojedinim zemljama članicama Evropske unije, koje su oni prethodno obišli

Објављено у Uncategorized