SLOVENAČKI PISAC ALEŠ ŠTEGER NA 56.BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

Gosti „Arhipelaga“

Ekskluzivni gosti izdavačke kuće „Arhipelag“ na 56. beogradskom sajmu knjiga biće portugalska književnica Lidija Žorž, čiji roman „Dok vetar zviždi kroz kranove“ izlazi iz štampe ovih dana, kao i slovenački pisac Aleš Šteger

Aleš Šteger (Ptuj, Slovenija) je ugledni slovenački pesnik, esejista i prozni pisac. Diplomirao je komparativnu književnost i nemački jezik na Filozofskomfakultetu u Ljubljani. Urednik je edicija Koda i Beletrina u Študentskoj založbi. Prevodi sa nemačkog i španskog jezika (Gotfrid Ben, Ingeborg Bahman, Peter Huhel, Pablo Neruda, Olga Orosko).

Njegova knjiga pesama Šahovnice sati (1995) osvojila je nagradu Slovenačkog sajma knjiga za najbolju prvu knjigu.Usledile su potom zbirke Kašmir (1997, Veronikina nagrada), Protuberancije (2003) i Knjiga reči (2005).

Roman Ponekad je januar usred leta (1999) koji se nedavno pojavio u prevodu na srpski inspirisan je Štegerovim putovanjem po Latinskoj Americi. Knjiga prozno-esejističkih zapisa Berlin (2007) prva je Štegerova knjiga objavljena u Srbiji i osvojila je slovenačku nagradu „Marjan Rožanc“ za esejističku knjigu godine.

Knjige Aleša Štegera prevođene su na italijanski, nemački, engleski, švedski, španski, hrvatski, slovački, češki, srpski, makedonski, bugarski, litvanski i mađarski jezik.

Živi u Ljubljani. Oženjen je Beograđankom Majom, i ima sina Tarasa.

Više na www.alessteger.com

Објављено у Uncategorized