U Ministarstvu kulture i informisanja održan sastanak o izmeni Zakona o javnom informisanju i medijima

 

Saveti nacionalnih manjina podržali inicijativu Ministarstva kulture i informisanja

Predstavnici saveta nacionalnih manjina podržali su inicijativu Ministarstva kulture i informisanja da izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima bude propisan minimalni iznos sredstava koji lokalne samouprave treba da izdvajaju iz svog budžeta za projektno sufinansiranje medija, a koji ne bi trebalo da bude manji od 1 odsto ukupnog budžeta opština i gradova.

Na sastanku održanom u četvrtak 30. marta u Ministarstvu kulture i informisanja usaglašen je stav da bi izmenama zakona trebalo da se propišu obavezni rokovi za raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija od strane lokalnih samouprava, kako bi svi mediji, pa i oni na jezicima nacionalnih manjina, na počeku budžetske godine raspolagali sredstvima za realizaciju projekata od javnog značaja.

Predstavnici saveta nacionalnih manjina predložili su da se formira redakcija na manjinskim jezicima u okviru Radio televizije Srbije i zatražili podršku Ministrarstva kulture i informisanja u praćenju zakonske obaveze po kojoj privatizovani mediji moraju da poštuju programsku šemu i nakon privatizacije.

Državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović rekao je tom prilikom da u 2016. godini za medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina iz republičkog budžeta i budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine izdvojeno  više novca nego za sve ostale medije, ne računajući budžetska izdvajanja za javne servise.

„Manjinskim medijima pripalo je oko 305.000.000 dinara, a svim ostalim medijima 215.000.000 dinara, što znači da je za projektno sufinansiranje medija na jezicima nacionalnih manjina izdvojeno 33 procenata više sredstava u odnosu na ostale medije. Taj trend biće nastavljen i ove godine, uz nastojanje da izdvajanja rastu u skladu sa povećanjem budžeta Ministarstva, čime ćemo nastaviti da poštujemo visoke standarde kada je reč o informisanju i položaju nacionalnih manjina“, rekao je Brajović.

Sastanku je ispred Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine prisustvovao Josip Veber , predsednik Odbora za informisanje.

Josip Veber

DSCF1109

Објављено у Uncategorized