Zaključen poseban birački spisak nacionalnih manjina

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički, dana 10. oktobra 2014. godine u 24 časa donela je Rešenje o zaključenju posebnog biračkog spiska nacionalnih manjina, na osnovu člana 80. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Rešenjem o zaključenju posebnog biračkog spiska nacionalnih manjina utvrđeno je da je u poseban birački spisak nacionalne manjine, na dan 10. oktobar 2014. godine u 24 časa upisano ukupno 487.371 birača, koji će prema biračkim mestima koje je utvrdila Republička izborna komisija, glasati na 880 biračkih mesta u Republici Srbiji. To je od donošenja Rešenja o privremnom zaključenju posebnog biračkog spiska, 24. avgusta 2014. godine, pa do donošenja Rešenja o zaključenju posebnog biračkog spiska povećan broj za oko 30.000 novih birača. 
Rešenje će u skladu sa zakonom biti objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije i dostavljeno Republičkoj izbornoj komisiji, koja je u skladu sa zakonom organ nadležan za rukovođenje i sprovođenje izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
U skladu sa Odlukom o raspisivanju izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kojom je određeno da će se izbori održati 26. oktobra 2014. godine, 17 nacionalnih manjina biraće svoje članove za nacionalne savete nacionalnih manjina na neposrednim izborima i to: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka, dok će 3 nacionalne manjine birati svoje članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, i to: makedonska, hrvatska i crnogorska. Shodno pozivu Ministarstva svim elektorima da blagovremeno podnesu potpune pismene prijave za učešće u elektorskoj skupštini, pripadnici nacionalnih manjina su podneli Ministarstvu na potvrđivanje ukupno 340 elektorskih prijava. Upisanih birača za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta je ukupno 454.596, a za izbore putem elktorske skupštine je ukupno 32.775 birača.
Takođe, po prvi put su prevedeni relevantni zakonski i podzakonski akti i sva uputstva RIK za sprovođenje izbora, na jedanaest jezika nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji: albanski, bošnjački, bugarski, hrvatski, češki, mađarski, makedonski, crnogorski, slovački, rumunski, rusinski i time je data mogućnost pripadnicima nacionalnih manjina da se sa izbornim zakonima, pravilima i procedurama upoznaju na svom jeziku

 

http://www.mduls.gov.rs/latinica/aktivnosti-saopstenja.php

Објављено у Uncategorized