PROMOCIJA „SLOVENIKE“, KULTURNO-NAUČNOG ČASOPISA SLOVENACA U SRBIJI

 

Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine organizuje promociju časopisa „Slovenika – časopisa za kulturu, nauku i obrazovanje“. Mesto događaja je u Ustanovi kulture gradske opštine Stari grad „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a, ulaz iz Gospodar Jevremove ulice), u petak 31. marta 2017, sa početkom u 19.00. Posetiocima će biti predstavljeni ideja, koncept i rezultati projekta „Slovenika“, o kojima će govoriti dr Mladena Prelić, prof. dr Maja Đukanović, Biljana Milenković-Vuković i Marija Vauda.

Časopis „Slovenika“ pokrenut je 2015. godine, sa osnovnom idejom međusobnog povezivanja naučnika i stručnjaka koji se, svako na svoj način, bave istraživanjem slovenačke kulture u Srbiji i srpsko-slovenačkih društvenih, kulturnih i naučnih preplitanja kroz istoriju i danas. Cilj Slovenike je uspostavljanje i podsticanje dijaloga između dve kulture, zato je formiran dvojezično – na slovenačkom i na srpskom jeziku, kako bi svaki istraživač iz oblasti nauke, kulture, obrazovanja, umetnosti i istorije mogao da se izražava na svom maternjem jeziku. Nakon objavljivanja elektronske verzije časopisa, u trećoj godini svog postojanja, „Slovenika“ je 2017. godine dobila i svoje štampano izdanje.

Izdavač časopisa „Slovenika“ je Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine, predstavničko telo slovenačke zajednice koja živi na teritoriji Republike Srbije i preko koga njeni pripadnici ostvaruju svoja manjinska prava u okviru kulturne samouprave

Објављено у Uncategorized