DANI SLOVENAČKOG FILMA U BEOGRADU

 

U reprezentativnm prostoru nove zgrade Jugoslovenske kinoteke, otvorena je mnifestacija Dani slovenačkog filma u Beogradu.

Publiku su pozdravili direktor Muzeja kinoteke, Marjan Vujović i umetnički direktor DSF Dragomir Zupanc. Otpravnica poslova Ambasade Republike Slovenije gospođa Mateja Norčič Štamcar obratila se prisutnom auditorijumu i istakla potrebu stalne razmene kulturnih i umetničkih programa između dve države, a istovremeno je podržala i pohvalila napore članova Društva slovenaca Sava u Beogradu za uspešno organizovanje ovog događaja.

Dane slovenačkog filma je otvorio predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i predsednik Društva Sava Saša Verbič. Moderator predstave, slovenačko-srpski glumac Nebojša Rako, najavio je film „Nahranime besedami“ i po završetku film predstavio reditelja Martina Turka.

Sa autorom je o filmu razgovarala dramski pisac Ljubinka Stojanović, kordinirajući brojna pitanja veoma angažovane i filmski obaveštene publike. Interesovanje publike i za prethodni film „Slovenačkom narodu ukradena deca“, bilo je zamašno. Filmu je prethodila izložba iz postavke Celjskog Muzeja „Ukradena deca“, koju je komentarisao dr Janez Žmavc, preživeli svedok pogoma i patnje dece slovenačkih rodoljuba

 

m1 m3 m5

Објављено у Uncategorized