Uručenje Politikine nagrada Jerneju Lorenciju 27. novembra

 

Politikina nagrada za najbolju režiju na 49. Bitefu biće uručena 27. novembra Jerneju Lorenciju za predstavu „Ilijada”, rađenu u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališča (Ljubljana), Mestnog gledališča ljubljanskog i Cankarjevog doma. Nagrada se sastoji iz diplome i umetničkog dela mladog slikara Tadije Janičića. Žiri u sastavu Dejan Mijač (predsednik), Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin i Ana Tasić, jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja 38. Politikina nagrada za najbolju režiju na Bitefu dodeli Lorenciju, kome će priznanje biti uručeno u prostorijama lista „Politika” u 13 sati.

U obrazloženju je navedeno da Lorenci, u scenskom tumačenju „Ilijade”, raskošno otkriva mogućnosti dramskog tumačenja epike, scenskog podizanja naracije na visoki poetsko-dramski nivo. „Homerov junački spev koji raspliće događaje u trojanskom ratu, slika svet ljudi i bogova, pripoveda o herojstvu i stradanju, Lorenci je na scenu postavio u svom raskošno prepoznatljivom stilu bogate, začudne poetičnosti, spoja brutalnosti i suptilnosti, uplitanja fizičke sirovosti i bestežinske osećajnosti”, ocenio je žiri.

Žiri je primetio da Homerov poetski jezik Lorenci prevodi i u sferu muzike koja se uživo stvara na sceni, u spoju solističkog i horskog pevanja, jednoličnih, tupih udarca u mikrofone, kao i tonova proizvedenih na harfi.

„Muzika je ravnopravan partner epsko-dramskoj igri koja u Lorencijevom čitanju u drugom delu predstave u totalu dostiže izvanredne umetničke domete, otelotvorujući ideju o prolaznosti života, iluzijama o besmrtnosti i moći”, stoji u obrazloženju.

izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/344146/Kultura/Urucenje-Politikine-nagrada-Jerneju-Lorenciju-27-novembra

Објављено у Uncategorized