Gastronomski dogadjaj u Pancevu

 

Održana tradicionalna slovenačka gastronomska manifestacija

Jubilarni “Gastronomski događaj” okupio veliki broj učesnika

U Pančevu je 12. oktobra održan jubilarni peti međunarodni gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Na događaju koji je ove godine ponovo organizovan u Mađarskom kulturno umetničkom društvu “Petefi Šandor” bilo je prisutno više od 120 učesnika i gostiju iz slovenačkih društava iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Smedereva, Sremske Mitrovice, kao i tradicionalni gosti iz Biotehničke škole iz Ptuja u Sloveniji.

Ispred grada Pančeva bili su prisutni gradski većnik za kulturu Nemanja Rotar i pomoćnica gradonačelnika Marija Đukanović. Pristutnima se u ime gradske uprave obratio Rotar koji je istakao da je ova tradicionalna manifestacija koja širi multikulturalnost u našem gradu u kojem u slozi i prijateljstvu žive pripadnici 24 etničke zajednice. Iako je slovenačka zajednica u Pančevu mala, ona je jedna od agilnijih i aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Pančeva, a obogaćuje ga svojim raznovrsnim programima kojima je glavni cilj promovisanje slovenačke kulturne baštine, istorije i tradicije. Prisutnima se obratio i Saša Verbič predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji koji je istakao da je ova manifestacija od posebnog značaja za slovenačku populaciji u Srbji. Ona pored okupljanja Slovenaca i promovisanja slovenačke gastronomije, podstiče druženje i saradnju učenika i profesora srednjih škola iz Srbije i Slovenije dajući time još veći podsticaj tradicionalno dobrim odnosima dva naroda.

Prema rečima Siniše Naumovića nastavnika gastronomije iz pančevačke Ekonomske škole “Paja Marganović” koji je u kuhinji koordinisao radom kuvara, tema ovogodišnjeg revijalnog takmičenja je bila gastronomija slovenčke regije Gorenjska. Učesnici su gostima spremili zanimljiv meni na kojem je bilo: Pileća supa sa supenim kuglicama na Gorenjski način, kranjske kobasice sa pečenim krompirom na gorenjski način, mešana salata od kupusa i crvenog pasulja na gorenjski način i palačinke sa Gorenjske koje su bile napravljene sa posebnim filom od mleka, oraha, suvog grožđa potopljenim u rum, meda, posute vanilin šećerom. Za usluživanje gostiju bili su zaduženi učenici konobarskog smera pančevačke ekonomske škole čiji rad je koordinirao nastavnik praktične nastave Branko Budalić. Njihov angažman je od strane gostiju i profesora ocenjen kao veoma profesionalan.
Ručak su spremali učenici škola ugostiteljskih smerova iz Pančeva, Vršca, Kovina i Ptuja uz pomoć svojih profesora i domaćina iz Udruženja Slovenaca i MKUD-a “Petefi Šandor”.

Profesori i đaci iz Biotehničke škole iz Ptuja iz Slovenije su tokom programa razmenjivali informacije i iskustva iz oblasti gastronomije sa kolegama iz Pančeva i Kovina i dogovoreno je da će im u novembru oni biti domaćini u uzvratnoj poseti Ptuju.
Ova manifestacija ima veliku ulogu u promovisanju slovenačke tradicionalne kuhinje, a ove godine je imala poseban značaj jer se kao međunarodna manifestacija organizuje jubilarni peti put.

Prema rečima Josipa Vebera predsednika Udruženja Slovenaca “Logarska Dolina” i glavnog organizatora ovog događaja manifestacija je protekla u svečanoj atmosferi, odziv učesnika je bio izuzetan, a naredne godine se očekuje dolazak i učenika i profesora iz Srednje ugostiteljske škole iz Beograda.

Ovogodišnji Gastronomski događaj pomogli su Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Opština Pančevo, mesara “Burjan”, “Konoba 32” Pančevo, Pansion “Obradović” Pančevo i MKUD “Petefi Šandor”.

Naredni programi koje će do kraja godine organizovati pančevačko udruženje Slovenaca je poetski susret“Glazarjevi dani“ kao i “Dani slovenačkog filma” koji će tradicionalno biti organizovani u saradnji sa pančevačkim Domom omladine u dvorani “Apolo” početkom decembra.

20191012_110427 20191012_110526 20191012_134407 20191012_151812 20191012_155854 20191012_160027

Објављено у Uncategorized