Poseta predstavnika Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine i predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Nacionalnom savetu slovenačke nacionalne manjine

 

Misija OEBS-a u BIH u saradnji sa misijom OEBS-a u Srbiji organizovala je studijsku posetu predstavnika Vijeća nacionalnih manjina BiH i predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH Srbiji.

Cilj ove posete je da se  susretima sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji razmene informacije i bliže se upoznaju sa dobrim praksama i iskustvima, kao i da se unapredi regionalna saradnja između BiH i Republike Srbije.

Amela Tandara iz Misije OEBS-a u BiH je na početku sastanka predstavila članove njihove delegacije:

Gdin Kemo Sarač, pomoćnik Ministra, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH

Gdin Davor Ebner, član Vijeća nacionalnih manjina BiH,

Gdin Franjo Rover, član Vijeća nacionalnih manjina BiH

Zatim je predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbeglice Kemo Sarač govorio o ciljevima njihove posete i izazovima sa kojima se susreću u svom radu.

Saša Verbič, predsednik NS slovenačke nacionalne manjine je predstavio prisutne članove NS i upoznao goste sa ulogom i aktivnostima NS u Srbiji.

On je izneo iskustva i dobru praksu u radu NS kada je u pitanju promocija i afirmacija slovenačke zajednice u Srbiji. Naglasio je da pripadnici slovenačke zajednice u Srbiji nisu imali do sada ni jedan slučaj diskriminacije.

Konstatovano je da kada je demografska slika u pitanju tu delimo sliku većinskog srpskog naroda, tj. i nas je sve manje što je potvrdio i poslednji popis.

Gosti su na kraju posete zahvalili na gostoprimistvu i razmeni iskustava.

Saša Verbič, predsednik NS

 

Објављено у Uncategorized