Poseta ambasadora Republike Slovenije njegove ekselencije gospodina Damjana Berganta Društvima Slovenaca u Zrenjaninu i Vršcu

 

Ambasador Republike Slovenije u Srbiji njegova ekselencija Damjan Bergant je 16.3.2022. godine posetio Društvo Slovenaca Planika u Zrenjaninu i Društvo Slovenaca Kula u Vršcu. Na ovom putu pratio ga je Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine. Tom prilikom, gospodin Bergant se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, gospodinom Simom Salapurom, gradonačelnikom, i njegovim saradnicima. Razgovarali su o položaju pripadnika slovenačke nacionalne manjine u Zrenjaninu i načinima na koje lokalna samouprava može pomoći unapređenju njihovog položaja. Konstatovano je da su pripadnici slovenačke nacionalne manjine dobro integrisani u lokalnoj zajednici i da ne postoje problemi u međunacionalnim odnosima. Sastanku su prisustvovali ispred Društva Planika Milena Spremo, predsednica, i delegacija Društva. Nakon obilaska Gradske kuće gospodin ambasador se uputio u prostorije Društva Planika, gde se susreo sa članovima Društva. Društvo Planika je prošle godine slavilo jubilej 20.godina postojanja. Tim povodom napravljen je dokumentarni film kojim su se članovi društva predstavili gostima. Gospodin Bergant se u razgovoru sa članovima Društva Planika interesovao za probleme sa kojima se susreću u svom radu i životu i obećao da će se organizovati konzularni dani za rešavanje istih u Zrenjaninu.

Nakon posete Zrenjaninu gospodin Bergant se uputio ka Vršcu. Na putu za Vršac zaustavio se u selu Velika Greda i tu se sreo sa pripadnicima slovenačke zajednice koja živi u tom mestu.

U Vršcu se njegova ekselencija gopodin Damjan Bergant, najpre, sreo sa gradonačelnicom Vršca gospođom Draganom Mitrović i njenim saradnicima u prostorijama Gradske kuće. Razgovarali su o saradnji pripadnika slovenčke nacionalne manjine i lokalne samouprave u Vršcu. Ocenjeno je da je ta saradnja dobra i da će se tako i nastaviti.

Nakon toga se gospodin Bergant uputio u prostorije Društva Slovenaca Kula gde je razgovarao sa članovima Društva o životu i radu članova slovenačke zajednice. Gospodin ambasador je tom prilikom obećao da će se i u Vršcu organizovati konzularni dani za članove slovenačke zajednice. Poseta Vršcu je završena koncertom slovenačkog umetnika violiniste Mihe Pogačnika u Gradskom muzeju kojem je prisustvovao i gospodin Bergant.

Saša Verbič, predsednik

ZR 002

ZR 004

VELIKA GREDA 003

VR 005

VR 001

Објављено у Uncategorized