UČEŠĆE NACIONALNIH MANJINA U JAVNOM ŽIVOTU SRBIJE

 

U Subotici je, 29.06.2018., u prostorijama Mađarskog Nacionalnog Saveta održana konferencija o učešću nacionalnih manjina u javnom životu Srbije.

Grupa autora: Ljubica Đorđević, Jelena Lončar, Nataša Miljković i Goran Bašić su sproveli istraživanje, čije su rezultate izneli na konferenciji. Posle pozdravnih reči domaćina, predstavnika savezne i pokrajinske uprave i rukovodioca projekta započeo je panel.

Prvi deo se odnosio na učešće pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama. Pripadnici  nacionalnih zajednica u Srbiji su nesrazmerno malo zaposleni u državnim preduzećima. Razlozi koje državni organi navode se uvek kreću oko neadekvatne stručne spreme pripadnika nacionalnih manjina, što evidentno nije tačan razlog. Tu je uočena vrlo eksplicitna namera vladajućih stranaka da zadrže ili čak smanje procentualno učešće pripadnika nacionalnih zajednica, suprotno preuzetim obavezama poglavlja 23 o pridruživanju EU. Dok se u MUP kao razlozi neprikazivanja podataka o procentualnom učešću pripadnika nacionalnih manjina navodi tajnost podataka, u pravosuđu je izgovor nepostojanje takve evidencije, odnosno zaštita podataka, u lokalnoim upravama izgovor za nedostatak promena je aktuelna uredba o zabrani zapošljavanja u državnom sektoru, tako je i u ostalim oblastima.

Drugi deo je bio posvećen učešću nacionalnih manjina u političkom životu. Diskusija je najviše išla oko prirodnog praga i broju sigurnih mesta pripadnika nacionalnih zajednica. I tu je evidentna namera saveznih organa da onemogući ili bar uspori čak i preuzete obaveze iz bilateralnih sporazuma (napr. Sa Rumunijom). Tu se organi vlasti izgovaraju tobožnjom brigom o ostalim nacionalnim zajednicama koje neće biti u ravnopravnom položaju. Ali ovde se postavlja glavno pitanje – koje je rukovodilac projekta Goran Bašić postavio: Političko organizovanje je stvar političkih stranaka, kakve to veze ima sa Nacionalnim savetima? Isto bi bilo da se o tim pitanjima konsultuje Matica Srpska.

Panelisti i diskutanti su jasno pokazivali da su jako dugo angažovani na tim poslovima, listom su to bili profesori pravnog fakulteta, sudije, advokati, pravnici (sem par izuzetaka koji su došli sa nekim sopstvenim užim interesom, svi su se rukovodili zajedničkim interesima). Posebna pohvala domaćinu, Nacionalnom Savetu Mađarske nacionalne zajednice na sjajnoj organizaciji konferencije.

Šoti Imre

Posted in Uncategorized.