U Kovinu održana proslava “Prešernovog dana”

 

U kovinskom Centru za kulturu u sredu 6. marta 2019. održana je proslava „Prešernovog dana“, najznačajnijeg slovenačkog kulturnog praznika. Program je priređen u pozorišnoj sali pred više od 250 posetilaca među kojima su bili i predstavnici iz javnog i kulturnog života Slovenije i Srbije.

U ime organizatora goste je pozdravio Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva, a prisutnima se još obratio i naš poznati filmski režiser Dragomir Zupanc koji obavlja i funkciju predsednika Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Zanimljiv program gostima su priredili učenici Osnovne škole „Ðura Jakšic“ iz Kovina, čiji je hor na početku otpevao slovenačku himnu “Zdravljica” i srpsku “Bože pravde”. Zatim su učenici dramske sekcije izveli predstavu posvećenu životu, prijateljstvu i saradnji Jerneja Kopitara i Vuka Stefanovića Karadžića, dvojici velikana slovenačke i srpske književnosti. U programu su učestvovali i učenici-nekadašnji polaznici kursa slovenačkog jezika koji je u Kovinu vodila dr Milena Spremo. Pored predstave prisutni su imali prilike da uživaju u promotivnim filmovima slovenačke turističke organizacije i video numeri  “Slovenija” poznatog slovenačkog umetničkog ansambla “Avseniki”.

Sledeću manifestaciju u Kovinu Udruženje “Logarska dolina” planira na proleće, kada će se organizovati Gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”, a zatim i proslava povodom Dana državnosti Republike Slovenije. Za Jesen je planirana manifestacija “Dani slovenačkog filma” na kojem će biti prikazana najnovija ostvarenja sa filmskog festivala u Portorožu.

O Prešernovom danu

Prešernov dan je slovenački kulturni praznik i državni je praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u celoj Sloveniji priređuju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika Franca Prešerna (roden u mestu Vrba, Gorenjska, 3. decembra 1800. godine, a umro u Kranju, 8. februara 1849. godine).

Tim povodom se svake godine u Sloveniji organizuje velika proslava na kojoj se dodeljuju Prešernove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umetnosti na području Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obeležava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svetu gde žive Slovenci i gde postoje Udruženja Slovenaca.

Prešernov dan se prvi put u Pančevu obeležio 2010. godine, a od 2013. godine manifestaciju redovno priređuje Udruženje Slovenaca Južnog Banata “Logarska Dolina” iz Pančeva koje ima podružnicu u Kovinu.

U Kovinu se Prešernov dan redovno obeležava od 2013. godine. Program se priređuje u organizaciji Osnovne škole “Ðura Jakšić”, Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” i kovinskog Centra za kulturu uz podršku Opštine Kovin.

20190306_190357

20190306_184600

20190306_181037

20190306_180247

20190306_175938

 

Објављено у Uncategorized